Berģu Mūzikas un mākslas pamatskola
LATVIJAS EKOSKOLA
Image 1 Image 2 Image 3 Image 4 Image 5

Nometne „Zaļās vārnas skola”

2017-07-07

Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolā vasaras Saulgriežu priekšvakarā, 12.06.-22.06., notika vasaras nometne „Zaļās vārnas skola 2017”, kas tiek organizēta jau kopš 2010.gada.
Nometnē dažādās radošās darbnīcās dalībnieki nostiprināja jau skolas laikā gūtās zināšanas, prasmes, iemaņas, tomēr daudzas lietas apguva no jauna. „Zaļās vārnas skola 2017” dalībnieki apguva ne tikai zīmēšanu, gleznošanu, grafiku, bet ikdienā skolas programmā neiekļautas nodarbības, piemēram, dekupāžu, keramiku, marmorēšanu, filcēšanu, origami.

Katru gadu nometnē domājam un plānojam kaut ko jaunu ieviest, šogad akcents bija likts uz brīvā laika pavadīšanu bez viedajām ierīcēm, TV, datora, interneta, tāpēc nometnes dalībnieki apguva sen aizmirstas kustību rotaļas, vārdu spēles, mācījās improvizēt un pagatavot paši savas spēles, ar ko nodarboties brīvā laikā un rīkot savā starpā sacensības, ko labprāt arī nometnes laikā darīja.
Šogad pabijām arī ekskursijā ārpus mūsu novada robežām, apmeklējot mini zoo „Iks parks” Ikšķilē, kur nometnes dalībnieki varēja piedalīties dažādās sportiskās aktivitātēs, piemēram, spēlēja mini golfu, šāva ar loku un izmeta šķēpus, spēlēja badmintonu, lēkāja pa batutu, izstaigāja baskāju taku, kā arī aplūkoja dažādus zvērus (jenotus, nutrijas, ūdrus, vistas, paipalas, fazānus, trušus u.c.), ko varēja arī pabarot un dažus pat samīļot, tāpat arī bija iespēja drosmīgākiem un izveicīgākiem izmēģināt rokas govs slaukšanā, bet pēc fiziskām aktivitātēm pagatavot pašiem savas ziepes, pamatmasu veidojot no ārstniecības augiem, par kuru labajām īpašībām ļoti interesanti stāstīja pati namamāte.
Nometnē „Zaļās vārnas skola” lielāks īpatsvars ir radošām aktivitātēm, tomēr neiztikt arī bez sportiskām aktivitātēm, kas lietus laikā tika organizētas skolas sporta zālē, spēlējot basketbolu, futbolu, tautas bumbu u.c., bet, lietum mitējoties, tika izmantotas skolas teritorijā esošie sporta laukumi un zālieni, kā arī jau otro gadu pēc kārtas trenera Alvja Zīriņa vadībā nometnes dalībnieki apguva un nostiprināja petankas spēli (skatīt „Garkalnes Ziņas 224” https://www.youtube.com/watch?v=cg6Tbq7EB-A 5:05min).
Katru gadu nometnes dalībnieki apmeklē kādu no Garkalnes novadā esošajiem zirgu staļļiem, lai uzzinātu kaut ko vairāk par zirgiem, to kopšanu, barošanu, reitertarapiju. Šogad, pēc vairāku gadu pārtraukuma, atkal pabijām zirgu stallī „Kriķi”, paldies Sintijai Semeņkovai par izjādes organizēšanu visiem nometnes dalībniekiem.
Jau otro gadu uzaicinām uz nometni arī laboratorium.lv zinātniekus, kas bērniem un jauniešiem saistošā veidā stundu garos uzvedumos un interaktīvos eksperimentos atklāj kādu ķīmijas vai fizikas tēmu. Šogad vairāk uzzinājām par elektrības dažādām izpausmes formām, pārrunājot arī par drošību dažādās situācijās, kas ir saistītas ar elektrību, elektriskām iekārtām.
Nometnes „Zaļās vārnas skola” viens no uzdevumiem ir popularizēt Garkalnes novadā mītošos ļaudis, floru un faunu. Pateicoties Mārča Bauzes-Krastiņa atsaucībai, nometnes dalībniekiem lietainajā laikā bija iespēja skatīt pēcpusdienas kino „Septiņi piedzīvojumi Garkalnē”, uzzinot kaut ko vairāk par vairākiem izciliem novada cilvēkiem.
Bet vairāk par Garkalnes novadā esošo floru un faunu nometnes dalībnieki iepazina, dodoties divu dienu gandrīz 10km pārgājienā, kura laikā bija ne tikai fiziskas aktivitātes, bet arī erudīti jautājumi par tuvējā apkārtnē līdzās esošiem augiem, kukaiņiem, putniem, rāpuļiem, dzīvniekiem, abiniekiem, zivīm. Nometnes dalībniekiem, pateicoties Jāņa Lepša atsaucībai, bija iespēja nakšņot pašuzceltajās teltīs, noķert kādu zivi, lai atkal to palaistu brīvībā, pašiem pagatavot uz ugunskura zupu, cept desiņas un zefīrus, doties dziesmotā nakts pārgājienā, lai no rīta atkal agri celtos, veiktu sportiskas aktivitātes ķermenim un atbildētu uz erudītiem jautājumiem, iekustinot prāta spējas, brokastīs vārītu putru un berztu katliņu ar smiltīm, kas vēl labāk iztīra kā dažs labs mazgāšanas līdzeklis, ko pirmo reizi darīja nometnes dalībnieki. Tāpat pirmo reizi daļa nometnieku mizoja kartupeļus, burkānus, grieza kāpostus zupai, kāds pirmo reizi uzslēja savu telti, bet visiem vajadzēja uzturēt kārtībā jaunuzcelto mājokli un vidi apkārt bez gādīgajām mammām un atsaucīgiem tētiem.
Tomēr bērni un jaunieši vecākiem par iespēju būt nometnē varēja pateikties, parādot nometnes noslēguma dienā iemācītās rotaļas, spēles, spēju improvizēt un sadarboties ar jauniegūtajiem draugiem, tāpat arī izliekot savus radošos darbu izstādē, kas katru gadu ir ļoti krāšņa un bagāta. Ar saviem darbiem nometnes dalībnieki iepriecināja arī nometnes pedagogus, bez kuriem „Zaļās vārnas skola” nebūtu tāda, kāda tā ir izveidojusies vairāku gadu garumā ar spēcīgu, profesionālu un radošu komandu. Paldies nometnes skolotājiem: Diānai Mežeckai, Ievai Vahterei, Līgai Križevicai, Mārtiņam Križevicam, Arnijam Kiršteinam.
Šogad nometnē „Zaļās vārnas skola” piedalījās 41 dalībnieks, tomēr gribētāju skaits bija krietni vien lielāks, proti, vairāk kā 30 bērnu palika ārpus nometnes ar cerību, ka nākamgad nometnes darbību varēsim paplašināt un uzņemt pēc iespējas vairāk bērnu, kas daļu vasaras brīvlaika pavada interesantās, radošās, izglītojošās, aktīvās un novadu izzinošās nodarbībās. Pateicoties Garkalnes novada domes atbalstam, šogad 32 novada bērniem nometne bija pilnībā atmaksāta.
Paldies Garkalnes novada domei par finansiālu atbalstu, paldies JSK „Kriķi” par atbalstu nometnes organizēšanā, īpaši pateicos Vijai un Paulai Glāzerēm, kā arī Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolas direktorei Ilzei Briņķei, tāpat arī Jānim Frišfeldam, Ilesai Abarri, Jānim Lepsim, Pēterim Saleniekam, Alvim Zīriņam, Mārcim Bauzem-Krastiņam, Edmundam Krampānam, SIA „Līče”, Dacei Kalniņai, Sandrai Kinšakovai, Dacei Zvirbulei, Asjai Zorģei, Vitālijam Ruhmanim, Sandrim Zariņam, Zintai Šestakovskai, Jānim Gailītim, Ingai Brokai, Sintijai Dombrovskai, Reinim Putniņam, skolas pedagogiem, administrācijai, tehniskiem darbiniekiem un medicīnas personālam. Paldies bērniem, vecākiem, vecvecākiem par interesi, atsaucību, azartiskumu, radošumu nometnē „Zaļās vārnas skola”! Ceram uz deputātu solīto atbalstu arī nākamgad, lai varam paplašināties un uzņemt visus gribētājus.

Skatīt vairāk foto, video šeit...

Nometnes vadītāja Ieva Križevica

     

Nākamā stunda 5.-9.kl:
11:00
4. stunda
***********
Nākamā stunda 1.-4.kl:
11:00
4. stunda
Stundu saraksts:
1.- 9. klase

Skolas himnas fonogramma

Skolas himnas teksts


Meklēšana ziņu arhīvā