Berģu Mūzikas un mākslas pamatskola
LATVIJAS EKOSKOLA
Image 1 Image 2 Image 3 Image 4 Image 5

Nordplus projekts „Baltu kultūras virtuve” Lietuvā

2016-12-22

Skolēnu rudens brīvlaikā (24.10.-28.10.) Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolas 8 skolēni – Andris Mednis (6.kl.), Marks Matīss Melnis (6.kl.), Alise Arājuma (5.b kl.), Veronika Stendere-Šteiberga (5.b kl.), Rēzija Ābeļkalne (5.a kl.), Sofija Ziemele (5.a kl.), Elīza Knikste (5.a kl.), Laura Medne (4.b kl.) – un skolotāja Ieva Križevica, kā arī no Rīgas Sanatorijas internātpamatskolas 4 skolēni – Dita Maija Kalniņa-Rainska (6.a kl.), Valērija Vorza (6.a kl.), Mareks Harlāmovs (6.b kl.), Ralfs Ostrovskis (6.b kl.) – un skolotāja Indra Pietkeviča Nordplus Jauniešu izglītības programmas projekta „Baltu kultūras virtuve” ietvaros pabija Lietuvā Garļavas A.Mitkausa pamatskolā.


Projekta dalībnieki piecās dienās ne tikai apguva virtuves noslēpumus, bet guva priekšstatu par lietuviešu tradīcijām, kultūru, vēsturi, apmeklējot Šauļos Krusta kalnu un šokolādes fabriku „Rūta”, kur uzzināja ne tikai par kakao pupiņas vēsturi un tās ceļu līdz šokolādes fabrikai, bet bija arī iespēja piedalīties šokolādes gatavošanas meistarklasēs.

Savukārt Kauņā, kas 20.gs sākumā bija Lietuvas „pagaidu galvaspilsēta”, tika apmeklēts Mairoņa lietuviešu literatūras muzejs, kas ierīkots 20.gs. lietuviešu romantisma dzejnieka un mācītāja Mairoņa (Jonas Mačiulis Maironis) greznajā mājā, kurā savulaik pulcējusies visa Lietuvas inteliģence. Baudot Kauņas vecpilsētu, tika apmeklētas arī Kauņas Valsts muzikālā teātra aizkulises – deju zāli, orķestra bedri, grimētavu, dekorāciju ražošanas cehu u.c.

Kad Kauņa apskatīta krustu šķērsu, lietuvieši piedāvāja apskatīt Lietuvas galvaspilsētu Viļņu, apmeklējot vecpilsētu, Ģedimina torni, bet pa ceļam uz Viļņu tika apskatīta Traķu pils ezera vidū un strausu fermu.

Projekts „Baltu kultūras virtuve” paredz, ka skolēni iepazīst ne tikai dalībvalstis dažādās mācību ekskursijās, bet piedalās integrētās mācību stundās. Jau pirmajā satikšanās dienā projekta dalībnieki pārbaudīja mājās darbus, t.i., piedalījās spēlē „Prāta vētra”, kur tika pārbaudītas zināšanas lietuviešu un latviešu tradicionālajos ēdienos, folklorā, mitoloģijā, galda kultūrā u.tml. Lai skolēni cits citu labāk iepazītu un atcerētos, lietuviešu skolotāja Ieva Valutkevičiene bija sagatavojusi dažādas draudzības („ledus laušanas”) un komandas veidošanas spēles.

Otrajā dienā, kad viens otru un cits citu labāk bija iepazinuši ne tikai esot kopā dažādās iepazīšanās spēlēs, bet arī dzīvojot un nakšņojot ģimenēs, bija nākamā mājas darba pārbaude – lietuviešu teikas iestudējums. Teiku skolēni iestudēja jauktās grupās, tāpēc darba valoda bija gan latviešu, gan lietuviešu, gan angļu valoda, pirms tam mājās pagatavojot lelles, dekorācijas izrādei, kā arī pašu skatuvi (paldies sk. Dainim Ļeļevam un zēniem, kas mājturības stundās uztaisīja skatuves rāmi, paldies Veronikai un viņas ģimenei par grezno skatuves priekškaru) un pārdomājot muzikālo noformējumu (liels paldies sk. Indrai Pietkevičai un viņas audzēkņiem par sacerēto dziesmu konkrētai teikai).

Skolēni projekta laikā parādīja, ka spēj sadarboties ne tikai uz skatuves, bet arī ļoti veiksmīgi māk sastrādāties virtuvē, kopīgi pagatavojot mājturības un tehnoloģijas nodarbībās veselīgus un krāsainus saldos ēdienus. Par ēdienu un tā nozīmi cilvēka dzīvē tika runāts arī angļu valodas stundā, kurā skolēni pat mēģināja angļu frazeoloģismus tulkot vai piemeklēt līdzīgus latviešu un lietuviešu valodā. Par dažādiem dārzeņiem un augļiem tika izdziedāts mūzikas stundā, kuras laikā projekta dalībnieki paguva arī pagatavot mūzikas instrumentus no virtuvē pieejamām lietām un ēdieniem.

Savukārt vizuālās mākslas radošajās darbnīcās no pašu lietuviešu skolēnu dārzos izaudzētiem dārzeņiem un augļiem tika radīti mākslas darbi – portreti, kas vēlāk pārtaps fotogrāfijās un kas būs redzamas A.Mitkausa pamatskolas plašajās ēdnīcas telpās.

Projektā „Baltu kultūras virtuve” līdzās mākslai un kultūrai bez sportiskām aktivitātēm neiztikt, tāpēc arī šoreiz latvieši un lietuvieši mērojās spēka vingrinājumos, izspēlēja draudzības spēles florbolā un „kvadrātā”, tāpat arī baudīja ūdens priekus, apmeklējot Viļņā Vichy ūdens atrakciju parku.

Paldies projekta koordinatorei Lietuvā Ieva Valutkevičienei par izcili organizētām, pārdomātām un piesātinātām piecām dienām projektā „Baltu kultūras virtuve”! Paldies lietuviešiem par sirsnīgo sagaidīšanu, par jauko un gādīgo uzņemšanu ģimenēs! Paldies mammām, tētiem un citiem ģimenes locekļiem, kas atbalstīja un palīdzēja realizēt projektu Lietuvā! Paldies klašu audzinātājām: Santai Šulcai (6.kl.), Lolitai Misānei (5.a), Ilzei Smilgai (5.b), Indrai Bondarei-Gailītei (4.b)! Paldies vizuālās mākslas skolotājai Ievai Vahterei un 6.klases skolēniem par vizualizēto teiku! Paldies ikvienam projekta dalībniekam, kas piedalījās un izpildīja visus mājas darbus! Paldies Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolas direktorei Ilzei Briņķei, Rīgas Sanatorijas internātpamatskolas direktorei Anitai Stukānei par atsaucību un atbalstu! Paldies visiem pedagogiem par atbalstu, par iedrošināšanu! Paldies projekta atbalstītājiem: Nordplus Junior, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam, Garkalnes novada domei.

Foto galerija šeit...
Video galerija šeit...

Projekta koordinatore un vadītāja Latvijā – Ieva Križevica

     

Nākamā stunda 5.-9.kl:
08:30
1. stunda
***********
Nākamā stunda 1.-4.kl:
08:30
1. stunda
Stundu saraksts:
1.- 9. klase

Skolas himnas fonogramma

Skolas himnas teksts


Meklēšana ziņu arhīvā