Berģu Mūzikas un mākslas pamatskola
LATVIJAS EKOSKOLA
Image 1 Image 2 Image 3 Image 4 Image 5
     

Zaļās Vārnas Vēstis 2023./2024.m.g.


Pirmo klašu Mārtiņdienas svinības

2018-11-21

Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolas 1.a klases (klases audzinātāja Elīna Krampāne), 1.b klases (Džeina Bredika) un 1.c klases (Ināra Biezā) skolēni 2018.gada 9.novembrī atzīmēja latviešu Saules kalendāra svētkus- Mārtiņus. Svinībām skolēni gatavojās jau laicīgi, sasaistot dažādas mācību tēmas ar šiem senajiem ziemas sagaidīšanas svētkiem. Audzināšanas, latviešu valodas stundās mācījās tautasdziesmas,mīklas, ticējumus,  pārrunāja to nozīmi un pat tulkoja, jo ne visas seno latviešu paražas, valoda ir saprotami mūsdienu pirmklasniekam. Ar Mārtiņdienu beidzas klusais Veļu laiks. Par troksni ar dziesmām un dejām pirmklasniekiem izdevās lieliski parūpēties. Maskotais ķekatnieku gājiens un izdarības sarībināja visu muižas ēku!

Jau vairākas nedēļas iepriekš klašu audzinātāji vienojās par kopīgu klases vakaru pirmajām klasēm. Pirmo gadu esam trīs 1.klases- tas noteikti jāatzīmē un kā labāk, ja ne ar troksni! Mārtiņdiena tam bija ideāli piemērota! Klases audzinātājas mācību stundās iepina šo svētku sasaisti ar izmaiņām dabā, novērojumiem, pārrunāja par ziemas tuvošanos un veicamajiem darbiem mūsdienās un senāk. Mūzikas stundās skolēni mācījās ķekatnieku ciemošanās dziesmas. Pie mums pat viesojās “lielās” skolas skolēni no 8.klases (sk.I.Križevica), kuriem jau bija pieredze maskotajos gājienos un labprāt dalījās pieredzē ar mums. Pirmklasniekiem lielākais atklājums bija zīlēšana, ko šajos svētkos veic.

Saistībā ar Mārtiņdienu, skolēniem arī tika uzdoti dažādi uzdevumi. Piemēram, sameklēt vai izgatavot (vēlams pašiem mājās, kas piederās pie senlatviešu Mārtiņdienas tradīcijām) ķekatnieku maskas, tērpus.

Mājturības stundā skolēni varēja radoši atainot Mārtiņdienas simbolu- gaili un smalkāks darbiņš un iepazīšanās ar Mārtiņdienas zīmi aplikācijas darbā.

Piektdien, 9.novembrī, kad dekorācijas uzliktas, svētku mielasta galds uzklāts, pie mums ieradās ciemiņš- Iļģu postfolkloras kustības dalībniece Katrīna. Katrīna tika uzaicināta, jo ir specializējusies latviešu tradicionālo rotaļu iepazīstināšanā un kā izrādās ir dziedātāja, ko iemācīja arī pirmklasniekiem! Pēc rotaļu iziešanas laiks bija mīklu minēšanai un labāko masku apbalvošanai, kā arī nelielai atpūtai- dancošanai pie modernākiem ritmiem.

Audzinātājām nācās vairākkārt atgādināt, ka Mārtiņdienai nav gandrīz nekāda sakara ar slaveno Halloween, ko diemžēl mūsdienu bērni vairāk atpazīst. Skolotājas uzskata, ka ar šīm svinībām izdevās skolēniem rast priekšstatu par latviskajiem svētkiem, kuri var būt ļoti aizraujoši un interesanti!

Vairāk foto šeit...

2018-11-21


Arhīvs
     

Nākamā stunda 5.-9.kl:
10:10
3. stunda
***********
Nākamā stunda 1.-4.kl:
10:10
3. stunda
Stundu saraksts:
1.- 9. klase

Skolas himnas fonogramma

Skolas himnas teksts


Meklēšana ziņu arhīvā