Berģu Mūzikas un mākslas pamatskola
LATVIJAS EKOSKOLA
Image 1 Image 2 Image 3 Image 4 Image 5
     

Zaļās Vārnas Vēstis 2023./2024.m.g.


6. a klase apmeklē mākslas filmu „Tēvs Nakts”

2018-11-14

Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolas 6.a klases skolēni (kl.audz. Ieva Križevica) 2. novembrī apmeklēja kinoteātrī „Splendid Palace” īpašo Dāvja Sīmaņa vēsturiskās spēlfilmas „Tēvs Nakts” seansu, pirms kura vēsturnieks Kaspars Zellis skatītājus iepazīstināja ar filmā apskatīto tēmu, laiku un notikumiem.

Filma “Tēvs Nakts” ir patiess stāsts par rīdzinieku Žani Lipki, kurš kopā ar savu ģimeni Otrā pasaules kara laikā slēpa un no holokausta izglāba vairāk nekā 50 cilvēku. Galvenajā – Žaņa Lipkes lomā – Artūrs Skrastiņš.

 

 

6.a klase 2018.gada 2.novembrī devās uz „Splendid Palace” ēku, lai skatītos Latvijas simtgadei par godu veidotu filmu „Tēvs Nakts”. Filmas galvenais varonis bija Artūrs Skrastiņš. Viņa sievu attēloja aktrise Ilze Blauberga. Filma, galvenokārt, bija par Jāni (Žani) Lipki, kas kara laikā slēpa pie sevis aptuveni 60 ebreju. Ebrejus sūtīja uz geto, kur viņiem lika smagi strādāt vai arī viņus visus laika gaitā nogalināja. Vīrietis cilvēkiem, kas dzīvoja pagrabā, sagādāja ēdienu, ūdeni un nelielu mājīguma sajūtu, taču viņam pašam nācās izciest stiprus sitienus pa vēderu, galvu un stingrus brīdinājumus. Jāņa dēls aizgāja armijā, bet meita bija komjauniete. Filmā bija baisas, šaušalīgas ainas un brīži. Sākumā mūs nedaudz „apgaismoja” vēsturnieks, kas stāstīja par Lipkes kungu, karu un ebrejiem. Filma ilga stundu un trīsdesmit minūtes. Mūsu klase tagad ir uzlabojusi savas zināšanas par Latvijas valsts pirmsākumiem, ebrejiem, karu, attieksmi pret dažādiem cilvēkiem. Manuprāt, filma bija diezgan interesanta, pārsteidzoša un man tā patika. Paldies skolotājai Ievai Križevicai par sarūpēto ekskursiju.

Annija Dāvidsone

 

Filmā „Tēvs Nakts” tika stāstīts par ebreju holokaustu Latvijā Otrā pasaules kara laikā. Cilvēks vārdā Žanis Lipke glāba un slēpa ebrejus savās mājās no vācu fašistiem, kuri masveidā iznīcināja ebreju tautu Latvijas teritorijā. Filmas noskaņa bija drūma, kā jau visās filmās par Otro pasaules karu. Filmā bija parādīts Rīgas ebreju geto, kurā dzīvoja visi ebreji pirms to nogalināšanas. Man pēc filmas noskatīšanas bija ļoti skumji, kā arī bija žēl bojāgājušos cilvēkus. Bet es vienlaicīgi esmu priecīgs par to, ka mēs dzīvojam citā laikā.

Teodors Balodis

 

Filmā „Tēvs Nakts” tika parādīts, kā Jānis Lipke glāba ebrejus, kad lielāko daļu Latvijas iekaroja nacistu karaspēks. Žaņa izstrādātā glābšanas shēma atļāva ebrejus izvest no geto tā, lai neviens to nepamanītu, kā arī viņš ebrejiem nodrošināja dzīvesvietu pagrīdē līdz pat kara beigām. Sākumā Lipke izglābtos izvietoja dažādās vietās Rīgā, taču kad situācija kļuva pārāk bīstama, Žanis ebrejus pārveda pāri Daugavai uz savu māju Ķīpsalā. 1977.gadā Žanim un viņa sievai Johannai, kas arī palīdzēja glābt ebrejus, tika pasniegta medaļa „Taisnīgie starp tautām”, kas viņiem tika pasniegta par ebreju glābšanu Otrā pasaules kara laikā. Kopumā, man šis kino patika, lai gan man ļoti negribas ticēt, ka kaut kas šāds ir noticis, jo tas ir ļoti nežēlīgi, taču ir prieks domāt par to, ka ir cilvēki, kas grib palīdzēt un saprot, ka pret visiem būtu jāizturas vienādi labi.

Dana Malahova

 

Man šī filma patika, bet dažos brīžos es sapratu, ka tagad mēs dzīvojam ļoti labi un mums nekā netrūkst, bet kādreiz bija citādāk, jo bija jābaidās no kariem, apšaudēm utt. Pēc šīs filmas noskatīšanās es sapratu, ka nevajag īdēt par to, kā nav, bet priecāties par to, kas ir. Es gribētu doties uz šādām filmām vēl.

Liene Vasile

 

Tajā bija stāstīts par to, ka vācieši pie visām viņu problēmām vainoja ebrejus jeb žīdus. Viņus dažādi nogalināja, veda uz mežu un atņēma viņiem drēbes u.c., bet bija viens cilvēks – Žans Lipke –, kurš savā šķūņa pagrabā turēja ap 50 ebreju, lai tos nenogalinātu. Man šķita, ka šī filma bija ļoti nopietna.

Lūkass Jānis Misāns

 

Filma bija par Žani Lipki, kurš glāba žīdus jeb ebrejus un slēpa tos šķūņa pagrabā. Manuprāt, filma bija diezgan interesanta tāpēc, ka tā bija balstīta uz īstiem notikumiem. Man patika tas, ka tā bija par seniem laikiem un, skatoties šo filmu, varēja saprast, cik senos laikos bija drausmīgi dzīvot, jo Latvijā bija vācu karavīri un, ja kaut ko nepareizi izdarīji, tad viņi varēja nošaut.

Elza Laugale

 

Man filma nepatika, jo tā bija ļoti briesmīga, tajā bija daudz asiņu, ieroču un kautiņu. Galvenie aktieri bija Artūrs Skrastiņš un Ilze Blauberga. Filma bija par godu ebreju glābējam Žanim Lipkem. Es neiesaku filmu skatīties maniem vienaudžiem, jo filma nudien ir briesmīga.

Pēteris Rāzna

 

Sakumā daudz informācijas pastāstīja vēsturnieks. Kad viņš stāstīja, es aizmigu un pamodos pie stāstījuma beigām. Viņa stāstījums bija garlaicīgs, es cerēju, ka viņš stāstīs ko interesantāku. Kopuma filma bija interesanta un man patika tādēļ, ka man patīk vēsture.

Maksims Dauksts

 

Man filma ne visai patika, jo vēsturnieks stāstīja tik garlaicīgi, ka es gandrīz aizmigu, bet viss pārējais bija labi. Filma bija interesanta, bet izskatījās it kā tā nav pabeigta, jo tā ātri beidzās, tāpēc man nepatika. Pati filma bija ļoti labi uzfilmēta. Man filma šķita ļoti īsā laikā filmēta. Man viss patika un bija labi. Es gribētu braukt uz filmām vairāk.

Aleksandrs Dauksts

2018-11-14


Arhīvs
     

Nākamā stunda 5.-9.kl:
10:10
3. stunda
***********
Nākamā stunda 1.-4.kl:
10:10
3. stunda
Stundu saraksts:
1.- 9. klase

Skolas himnas fonogramma

Skolas himnas teksts


Meklēšana ziņu arhīvā