Berģu Mūzikas un mākslas pamatskola
LATVIJAS EKOSKOLA
Image 1 Image 2 Image 3 Image 4 Image 5
     

Zaļās Vārnas Vēstis 2023./2024.m.g.


6. a klases ekskursija Turaidas muzejrezervātā

2018-10-20

Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolas 6.a klases (kl.audz. Ieva Križevica) un 6.b klases (kl.audz. Arta Pavāre) skolēni „Latvijas skolas somas” projekta ietvaros 19.oktobrī apmeklēja Turaidas muzejrezervātu, kas ir turpinājums mācību ekskursijai Daugavas muzejā (projekts „Latvijas skolas soma”), kad skolēni, sasaistot ar literatūras un vēstures stundās apgūto par Latvijas vēstures, arheoloģijas, folkloras tēmām, klātienē uzzināja un izzināja aktīvā veidā par Turaidas vēsturisko centru, piedaloties orientēšanās spēlē „Tūkstošgades stāsts”. Orientēšanās spēle ir veidota kā aktīvs un aizraujošs muzejrezervāta apmeklējums, atrodot vietas, lietas, iepazīstot senus stāstus un nostāstus. Spēles uzdevums ir atrast kartē norādītus Turaidas muzejrezervātā objektus un atsevišķus priekšmetus. Spēle ir veids kā vienlaikus iepazīt Latvijas vēsturi un atraktīvi pavadīt laiku muzejā. Spēles sarežģītības pakāpes ir vairākas, veidotas tā, lai iepazīt muzejrezervātu būtu aizraujoši gan pieaugušajiem, gan skolēniem.

Turklāt 6.a klases skolēni jau pērn septembrī latviešu valodas un literatūras stundās kopā ar skolotāju Ievu Križevicu aktīvi izzināja teikas par pilskalniem, kā arī gatavoja vizuālās mākslas stundās kopā ar skolotāju Ievu Vahteri pilskalnu maketus, kurus veda rādīt lietuviešiem, kas uzaicināja visu klasi uz skolēnu zinību konferenci Kauņā. Pilskalnu folklora ir savdabīgs vēstures avots, kas ir vienlīdz svarīgs kā folkloras pētniekiem, tā arī arheologiem un vēsturniekiem, jo viena no pilskalna raksturīgajām pazīmēm – līdzās tādām kā pilskalnam piemērota lokalizācija ainavā, mākslīgi zemes nocietinājumi, izlīdzināta virsma jeb plakums un kultūrslānis – ir arī folklora – galvenokārt teikas par pilskalniem (skat. vairāk https://www.lu.lv/materiali/apgads/raksti/695.pdf). Mācību programmā tieši 6.klasē skolēni literatūras stundās padziļināti iepazīst vēsturiskās teikas, turklāt 6.klasē skolēniem arī sākās Latvijas vēstures mācību stundas, kad septembrī un oktobrī skolēni iepazīst, ko pēta vēsturnieki un kas ir vēsture, uzzina vēstures palīgnozares, piemēram, arheoloģiju, mācās skaitīt laiku vēsturē, secina, kas ir vēstures avoti un vai cilvēku atmiņas var būt vēstures avoti.

2018.gada 19.oktobrī 6.a un 6.b klase devās uz Turaidu, kur mēs orientējāmies pa Turaidas muzejrezervātu.  Mēs sadalījāmies pa piecām komandām. Mums izstāstīja par teritoriju, gaidāmajiem uzdevumiem un pārbaudījumiem. Mums bija jāatrod  akmens skulptūra, kurā attēloti divi zirgi, jāatrod pirts, jāuzkāpj tornī u.c. Gide iedeva lapas ar uzdevumiem, karti, kas nebija diez ko saprotama. Mēs vienu brīdi apmaldījāmies un izgājām ārpus muzeja teritorijas.  Komanda ,,Spicie” orientēšanā ieguva godalgoto pirmo vietu. Mums visvairāk patika tas, ka varējām paši apskatīt visas ēkas, eksponātus. Mums nepatika, ka salīdzināja komandas citu ar citām. Paldies gidiem par sagatavotiem uzdevumiem un uzdevumu lapām, paldies skolotājai par organizēto ekskursiju un palīdzību.

Annija Dāvidsone un Dana Malahova,

6.a klases skolnieces

2018.gada 19. oktobrī 6.a klase devās ekskursijā uz Turaidu, kur mums bija jāorientējas pa Turaidas pili. Mums vajadzēja meklēt vietas, kur bija jāizpilda kāds uzdevums, kam tika dota viena stunda un 20 minūtes. Pirmā uzdevumu veiksmīgi izpildīja un godpilno vietu ieguva grupa „Spicie” (6.a kl. skolēni: Liene, Annija, Nika, Maksims, Teodors). Kopumā šī ekskursija bija ļoti interesanta, mēs gribētu vēl doties šādās ekskursijās.

Liene Vasile, Elza Laugale, Nikola Elizabete Pētersone,

 6.a klases skolnieces

Piektdien, 19. oktobrī, mēs braucām uz Turaidas pils muzeju kopā ar 6.b klasi. Kad atbraucām, mūs sveica jauka gide, kas mums izstāstīja orientēšanas sacensības noteikumus, sadalījāmies grupās un devāmies ceļā. Sacensības notika plašā teritorijā, bija dažādi orientēšanās punkti. Mūsuprāt,  muzeja apmeklēšana klasesbiedriem ļoti patika, mēs labprāt muzeju vēlreiz apmeklētu.

Teodors Balodis, Pēteris Rāzna,

6.a klases skolnieki

Mums nebija gida, mēs visu apskatījām paši, mums bija orientēšanās spēle. Bija piecas grupas pa pieciem cilvēkiem. Es [Maksims] ar savu grupu bijām apmaldījušies, bet tas mums netraucēja iegūt pirmo vietu. Viss bija ļoti interesanti un aizraujoši. Ceru, ka komanda, kas ieguva pēdējo vietu, nebija apvainojusies. Mums ekskursija patika. Ceru, ka tādas būs vairāk.

Aleksandrs un Maksims Dauksti

 

Vairāk foto šeit...

Atzinības šeit...

2018-10-20


Arhīvs
     

Nākamā stunda 5.-9.kl:
08:30
1. stunda
***********
Nākamā stunda 1.-4.kl:
08:30
1. stunda
Stundu saraksts:
1.- 9. klase

Skolas himnas fonogramma

Skolas himnas teksts


Meklēšana ziņu arhīvā